Válts könyvelőt most! Hét ok, amikor ezt meg kell tenned.

Nem szakosodott az adott területre - általános könyvelő

1. mikor kell könyvelőt váltani? - első ok.

Nem szakosodott az adott területre - általános könyvelő

Ha a könyvelőd nem ismeri vagy nem alkalmazza teljes egészében az 1988-as évi közúti Tv. Utazó munkavállalók munkaidejére vonatkozó szabályokat, akkor nagyon is ideje nem csak elgondolkodni a könyvelő váltáson, hanem megtenni a szükséges (rossz?) lépést!

Ezeket KÖTELEZŐ lenne teljes mértékben használni a tachográfos járművek vezetői esetében. Ha a könyvelőd nem ezek alapján végzi a munkaügyi nyilvántartást, bérszámfejtést, kimutatásokat, az bizony komoly probléma forrása lehet.

Ide tartozik a könyveléssel kapcsolatos szakosodás is, ugyanis ma már egyre több könyvelő specializálódik bizonyos iparágakra.  Mint például mi a fuvarozókra. Nem kell különösebben magyarázni, hogy ennek milyen előnyei vannak.

Ha tehát olyan könyvelő szakembert választasz, akinek kisujjában van az adott iparágat érintő minden tudás a könyvelést illetően, már nyert ügyed van. Ezért válassz minket!

Nem naprakész a könyvelés

2. mikor kell könyvelőt váltani? - második ok.

Nem naprakész a könyvelés

A naprakészség hiánya egyaránt igaz a rendszerek elavultságára (nem modern, digitális feldolgozás), és arra is, hogy a könyvelőnek minden hatósági információval naprakésznek kell lennie.

Ezek hiánya komoly büntetéseket vonhat maga után, ami nagyon könnyen a cégeden csattanhat. El sem  tudod képzelni, mennyi mindennel kapcsolatban kell naprakésznek lennie a könyvelődnek! Ha kívánod, erről részletesebben is tájékoztathatunk.

Könyvelési és egyéb hibák

3. mikor kell könyvelőt váltani? - harmadik ok.

Könyvelési és egyéb hibák

Rendkívül fontos tisztában lenni azzal, hogy a gyakori hibázás a könyvelő részéről komoly hatással lehet a céged pénzügyeire. Egyéni vállalkozó koromból én is megtapasztaltam ezt, ezért is kellett könyvelőt váltani, amikor erre nagy nehezen rájöttem.

Ezek a hibák lehetnek magából a könyvelésből eredő hibák, de lehetnek elmaradt vagy hiányos tájékoztatások is, vagy a házipénztár nem megfelelő kezelése, illetve, lehet olyan probléma is, hogy nem kapsz figyelmeztetést a kintlevőségekről vagy az esetleges jogszabályi változásokról. Ha így van, akkor sürgősen keress meg minket!

A könyvelő nem- vagy nehezen elérhető

4. mikor kell könyvelőt váltani? - negyedik ok.

A könyvelő nem- vagy nehezen elérhető

Sok esetben nagyon fontos indok lehet a könyvelőváltásra, hogy nem lehet időben elérni a könyvelőt.

Lehetnek olyan fontos és azonnal intézendő feladatok, amikre nem jut éppen idő, de ha napokig, hetekig nem lehet utolérni a szakembert, az bizony komoly gondokat vonhat maga után. Ráadásul kellemetlen is az egész helyzet.

Ha a könyvelő rendszeresen nem elérhető, akkor ne várj tovább! Ideje új könyvelő után nézni.

Jogszabályváltozások - nincs megfelelő tájékoztatás

5. mikor kell könyvelőt váltani? - ötödik ok.

Jogszabályváltozások - nincs megfelelő tájékoztatás

Időről időre történnek törvénymódosítások, új jogszabályok jelennek meg, illetve egyéb értesítések, a vállalkozást érintő események. Vagy épp az adózásban következnek be olyan változások, amik érintik a cégedet.

A könyvelődnek, amennyiben megfelelően végzi a munkáját, MAGÁTÓL jeleznie kell ezeket neked, méghozzá időben. Ez nem úgy működik, hogy időnként eszedbe jut rákérdezni, hogy várható-e valami változás, és akkor a könyvelőd a fejéhez kap, hogy „ja, persze, jó, hogy mondod, küldöm mindjárt, mik ezek”. Ebben az esetben már régen megette a fene az egészet.

Ha tehát ez gyakori probléma és nem történik meg (időben) a tájékoztatás, szintén erősen el kell gondolkodni a könyvelőváltáson.

(Példaként említhetnénk a 2022-es KATA-törvény módosítást. Noha a fuvarozó cégeket ez nem igazán érintette, ugyanakkor jó példa arra, hogy ezzel kapcsolatban milyen kötelezettsége kell legyen egy jó könyvelőnek.)

A kommunikáció hiánya

6. mikor kell könyvelőt váltani? - hatodik ok.

A kommunikáció hiánya

Ez kicsit kapcsolódik a fentebb kifejtettekhez, de itt most kifejezetten az általános kommunikációra gondolunk.

Egy jó könyvelő ugyanis minden lényeges információról tájékoztat. Ha állandóan kapkod és az utolsó pillanatban keres csak fel, ezen kívül, folyton el van úszva a feladatokkal, akkor nem tudja érdemben elvégezni a munkáját. És ez szintén komoly problémaforrás lehet számodra!

Természetesen az is előfordulhat, hogy a könyvelőd elköltözik vagy nyugdíjba megy, és nem akar már többet ezzel foglalkozni, te pedig szeretnél továbbra is földrajzilag hozzád közeli könyvelőnél maradni. Ebben az esetben szintén indokolt lehet egy könyvelőváltás.

Felelősség biztosítás és szerződés hiánya

7. mikor kell könyvelőt váltani? - hetedik ok.

Felelősség biztosítás és szerződés hiánya

Miért kell a felelősség biztosítás?

Egy példán röviden bemutatva: előfordulhat, hogy a számlák számítógépes rögzítésekor a könyvelő elüt két számot. Az ebből eredő anyagi kárt ilyenkor a könyvelőnek kell megtérítenie, kivéve, ha rendelkezik könyvelői felelősségbiztosítással. Ez pedig az ügyfél számára is nagyobb biztonságot jelent, hiszen ilyenkor a Biztosító kifizeti az anyagi kárt, míg a könyvelő lehet, hogy ezt nem tudná megtenni.

Ily módon a könyvelési szerződésben is szerepelnie kell a biztosítás kötvényszámának, amit évente ellenőrizni kell az érvényesség tekintetében. Ha se felelősségbiztosítás, se szerződés nincs, akkor újra kell gondolni a könyvelővel való kapcsolatot. Mindez csak akkor számít persze, ha BAJ VAN. De akkor NAGYON.

Felelősség biztosítás letöltése
Kattints ide és tekintsd meg a felelősség biztosításunkat, ami 10 millió forintig jelent biztonságot!

Keress meg, hogy átbeszéljük a neked megfelelő ajánlatot!

válts könyvelőt, ha:

 

 • nem az 1988-as évi I. Tv. alapján készíti a munkaidők nyilvántartását és a bérszámfejtést,
 • nem fuvarozók, szállítók könyvelésére specializálódott,
 • nem működik együtt a fentiekkel kapcsolatban, nem hajlandó váltani, megváltoztatni a működési módját, szakosodni,
 • nehéz a kapcsolattartás, együttműködés vele, vagy nehezen érhető el,
 • nincs megfelelő felelősségbiztosítása,
 • nem naprakész a könyvelésben és/vagy könyvelési hibákat vét,
 • nem követi le automatikusan és nem informál azonnal a várható jogszabályváltozásokról,
 • BÁRMIÉRT is elégedetlen vagy vele.

A JÓ könyvelő nem így működik!

Keress meg minket MOST!

Kérj egyéni ajánlatot!

Kifejezetten a fuvarozó, szállító vállalkozásokra szakosodtunk.

 • könyvelés, bevallások, cégalapítás

 • jogszabályok lekövetése, informálás, elérhetőség

 • bérszámfejtés, dolgozók ki- beléptetése

 • speciális munkaügy

info@fuvarozokkonyvelese.hu | +36 70 391 2885

 

Kattints ide és töltsd ki Árajánlatkérő űrlapunkat, hogy a legpontosabb ajánlatot adhassuk neked!

12 + 7 =